slider-home

Werkt je veel? Heb je een druk leven? Heb je kinderen? Ben je actief? Woon je klein? Woon je een stad of in een dorp? Hoeveel heb je te besteden? Dit zijn allemaal dingen om mee te nemen in je besluit.

Ga je voor een pup die nog helemaal blanco is of ga je voor een herplaatser die al wat dingen heeft meegemaakt.

Wat voor soort hond past bij jou  (en jouwgezin)?
Je kunt kiezen voor een puppy of voor een wat oudere hond. (asiel, herplaatser of een hondje via een stichting die uit het buitenland komt)

Als je kiest voor een herplaatser moet je er rekening mee houden dat deze hond al een gevulde rugzak heeft. Hij heeft al wat gedrag en gewoontes ontwikkeld. Dit kan positief zijn maar dit kan ook de nodige problemen met zich meebrengen. Ga de hond een aantal keren bezoeken, ga er eens mee wandelen, neem hem een dagje mee naar huis om te zien waar je tegen aan loopt en of het echt klikt met de hond. Kies een hond niet op basis van dat je hem zielig vindt. Dit komt de hond uiteindelijk niet ten goede. Uiteraard is het een hele goede zaak om voor een herplaatser te kiezen. Je kunt de hond de mogelijkheid bieden op een fijn leven.

Met een herplaatser van ouder dan 4 maanden kan je bij bij Dogspirit de Opstartcursus doen.

Als je kiest voor een pup dan moet je er rekening mee houden dat het opvoeden van een pup veel tijd en energie kost. Hoe meer je investeert in zijn opvoeding hoe meer profijt je daar van zult hebben. Een pup moet zindelijk gemaakt worden, moet leren dat hij niet overal op mag bijten, moet leren om alleen thuis te zijn, gesocialiseerd worden enz. enz.

Wat voor ras?
Kies een ras wat bij u en je gezin past.
Op internet kun je de raskenmerken opzoeken. Kijk niet alleen naar het uiterlijk maar ook wat dat ras nodig heeft, waar hij van oorsprong voor gefokt is, hoeveel beweging hij nodig heeft, of hij het nodig heeft om veel te werken, of hij geschikt is voor de stad, of hij past in een gezin enz.

Als je een rashond wilt kopen is het aan te raden om te informeren bij een rasvereniging. Zij kunnen je alle informatie geven over het ras waarin je geïnteresseerd bent en een goede fokker aanbevelen. Ga eerst een keer kijken bij de fokker zonder gelijk een pup mee te nemen. Een goede fokker zal de tijd nemen om je te leren kennen en te kijken of de pup een geschikt huis bij jou zal vinden. Observeer de moederhond en als de vaderhond er is ook. Zijn ze angstig of vertonen ze agressief gedrag? Ga dan naar een andere fokker. Ga bij verschillende fokkers langs om te kijken naar het verschil. Een goede fokker zal veel tijd besteden aan de socialisatie. Vanaf 3 weken begint namelijk de eerste socialisatiefase die zo belangrijk is in het leven van een hond als we kijken naar de ontwikkeling van gedrag.

Een goede fokker laat de puppen wennen aan volwassen, kinderen en eventueel andere dieren, laat ze wennen aan verschillende geluiden. Gaat ook eens met ze de straat op, heeft allerlei attributen bij de puppen staan zoals tunneltjes of andere dingen waar ze doorheen of overheen kunnen lopen en houd het spelgedrag tussen de puppen onderling in de gaten. Als puppen in een schuur gehuisvest zijn en niet in huis, koop daar dan geen pup. In huis wennen de puppen aan geluiden van tv, stofzuiger enz.

Een goede fokker zal je de pup pas vanaf een leeftijd van 7,5 week tot 8 weken meegeven. Als een pup te vroeg bij zijn moeder wordt weggehaald bestaat er een grote kans op probleemgedrag. De pup leert geen of te weinig grenzen en kan problemen ontwikkelen in zijn gedrag naar andere honden.

Kijk goed uit dat je geen pup/hond haalt bij een broodfokker.
Een broodfokker fokt met als primair doel geld te verdienen, waardoor het welzijn van de dieren ondergeschikt wordt gemaakt aan de economische belangen.
Een dergelijke fokker let daarom niet op de gezondheid en het karakter van het dier. De dieren groeien niet op in een huiselijke omgeving, maar meestal in een hok of kooi.
Er komt met regelmaat inteelt voor: er wordt niet gelet op erfelijke ziekten of afwijkingen. Jonge dieren worden meestal niet goed gesocialiseerd en in sommige gevallen ook niet zindelijk gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat ernstige lichamelijke afwijkingen en gedragsstoornissen kunnen ontstaan. Ook ontwormingskuren en andere parasietwerende middelen worden de dieren soms te lang of geheel onthouden. Honden bij een broodfokker zijn meestal goedkoper in aanschaf maar uiteindelijk is goedkoop meestal duurkoop.

Zo herken je een broodfokker:
1. De fokker heeft honden op ‘voorraad’. Je kunt de hond van uw keus binnen enkele dagen of weken ophalen. De fokker verkoopt vaak ook meerdere typen of rassen.
2. Je mag de pups niet in hun verblijf zien. De pups worden naar een ontvangstruimte gebracht of zelfs aan huis. De moederhond is niet aanwezig bij de pups of je krijgt deze alleen na aandringen te zien.
3. De pups worden niet in huiselijke kring grootgebracht, maar in bijvoorbeeld een schuur.
4. De pups zijn niet schoon of ogen zelfs niet fit, zijn angstig, sloom of lusteloos.
5. Er worden geen kritische vragen gesteld aan jou als toekomstige eigenaar. Er wordt niet gecheckt of je de hond een goed thuis gaat bieden. Wel kan er worden aangedrongen dat je snel beslist omdat er meer ‘gegadigden’ zijn of een korting bedingen als je de pup meteen meeneemt.

Een malafide fokker kan zich professioneel, bekwaam en netjes opstellen. Omdat er veel geld in de handel omgaat, kunnen ze een prachtige ontvangstlocatie hebben. Een mooi verhaal hoort bij hun verkooptechnieken. Met het kopen van een pupje van een broodfokker hou je deze handel in stand.

Bij Dogspirit kun je een puppycursus volgen vanaf de leeftijd van 8 weken.

Hoeveel tijd heb je te besteden?
Als je een druk leven heeft bedenk dan wel dat een hond tijd kost. Hij verdient het om voldoende aandacht te krijgen. Een gemiddelde hond heeft ongeveer 1,5 beweging (uitlaatbeurt) nodig per dag. Honden met veel energie of honden die van oorsprong gefokt zijn om te werken hebben meer nodig dan 3 x per dag een rondje van 30 minuten aan de lijn. Als je hond zijn energie niet kwijt kan dan kan hij heel makkelijk probleemgedrag gaan vertonen. Daarnaast hebben (bepaalde) honden ook geestelijke stimulatie nodig. Ze hebben het nodig om uitgedaagd te worden en dingen te leren. Anders kan probleemgedrag op de loer gaan liggen. Een hond wordt niet opgevoed geboren. Het opvoeden van een hond kost tijd. Hoe meer tijd je investeert in zijn opvoeding en welzijn hoe beter hij zal gaan luisteren en des te meer plezier heb je van je hond.
Om een hond goed op te voeden is het noodzakelijk dat je zich in het gedrag van honden verdiept. Ook dit kost tijd en vaak ook geld in de vorm van goede boeken maar het liefst toch een goede hondenschool. Als je wilt dat je hond goed gaat luisteren is 1 cursus niet voldoende. Je moet er rekening mee houden dat u minstens 3 opvoedcursussen moet volgen en dat je het in de toekomst ook bij moet houden. Een cursus volgen via internet raad ik af.

Heb je kinderen? Welke leeftijd hebben ze?
Hou er rekening mee dat een pup opvoeden in bijzijn van kleine kinderen een stuk lastiger is. Ze moeten intensief begeleid worden om met elkaar om te gaan. Doordat kinderen een andere motoriek hebben en hoge stemmetjes kan het de pup stimuleren om hypergedrag te gaan vertonen. Met hele jonge kinderen zou een asiel hond een oplossing kunnen zijn. Natuurlijk wel goed informeren of deze hond goed met kinderen kan omgaan.

Bent je actief?
Hou je van veel wandelen en actieve dingen doen dan zal een werkhond zich waarschijnlijk goed bij je thuis voelen. Bent je zelf niet echt actief kies dan voor een ras die veel wandelen en andere actieve activiteiten niet echt nodig heeft. Natuurlijk vinden deze honden zoals een Cavelier of een York of een Chihuahua het ook leuk om te wandelen en dingen te ondernemen maar het is niet perse noodzakelijk als je even geen zin hebt is het ook prima. Met een Herder, BorderCollie, Toller, Labrador, poedel enz. moet je met regelmaat iets actiefs ondernemen anders kunnen ze probleemgedrag gaan ontwikkelen.

Hoeveel geld heb je te besteden?
Hou er rekening mee dat een grote hond meer eet, grotere kluiven kauwt dat je een grotere bench nodig hebt, dat de dierenartskosten bij voorbeeld een operatie duurder is bij een grote hond enz.
Je koopt niet alleen een hond maar je hebtt ook een goede halsband of bij voorkeur tuig nodig met een goede riem. Je pup groeit dus in het begin zal je regelmatig een groter tuig of halsband moeten kopen. Een bench is zeker aan te raden. Dit is namelijk een ideaal hulpmiddel om de hond zindelijk te krijgen, verplicht te laten slapen, te voorkomen dat hij gaat slopen en te leren om alleen thuis te zijn.

Wat is een goede hondenschool?
Er zijn veel verschillende hondenscholen die verschillende manieren van trainen hanteren. Bij een goede hondenschool trainen ze op een positieve manier. Het voordeel hiervan is dat je een goede band opbouwt met je hond en je hond vertrouwen in je heeft/krijgt. Door positieve trainingsmethoden zal je hond minder snel agressie/frustratie ontwikkelen. Je hond doet geen dingen voor je omdat hij een straf wil ontlopen maar omdat hij het leuk vindt om dingen voor jou te doen.
Bij een professionele hondenschool zoals Dogspirit zijn de instructeurs goed opgeleid en volgen regelmatig bijscholing om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten.
Bij een goede hondenschool zoals Dogspirit wordt niet alleen aandacht besteed aan de zit, af, hier, wandelen zonder trekken enz. maar ook aan de socialisatie, zindelijkheidstraining, leren alleen thuis zijn, uiterlijke verzorging, ontwikkelen van balans en coördinatie en het leren begrijpen van het gedrag van jehond.
Bij een goede hondenschool traint je in een klein groepje (Bij Dogspirit met maximaal 6 hondjes in een groep) zodat optimale aandacht gewaarborgd blijft.

Bij ons ben je altijd welkom om een keertje te komen kijken. We vinden het wel prettig om te weten dat je langskomt dus stuur dan wel even een mailtje van te voren.

 

 

 

 

©2024 Dogspirit - Barendrecht ( Rotterdam )